Website van de digitale leerlijn Reizen in de Tijd gepresenteerd

Dinsdag 26 mei werd de website van de digitale leerlijn Reizen in de tijd gepresenteerd. Dit gebeurde op de studiedag van Onderwijsgroep Spoenk en Stichting Fluvium, een van de eerste schoolbesturen die met de leerlijn gaat werken. Reizen in de Tijd is het cmk-project van Gelders Erfgoed in samenwerking met de provincie Gelderland en verschillende partners in Rivierenland.

Opening

Na de inspirerende opening van de dag, door onder andere wetenschapsjournalist Mark Mieras en verhalenverteller Eric Borrias, gingen de leerkrachten in workshops aan de slag met Reizen in de Tijd. Ze maakten kennis met instellingen en aanbieders die in de lijn van Reizen in de Tijd nieuwe lessen hebben ontwikkeld.

Erfgoedonderwijs

In de doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd (RidT) is erfgoedonderwijs de drager. Welk verleden bepaalt ons heden, hoe doet het dat, en wat vinden wij daarvan? Wat doen wij met ons verleden? Wat kunnen en willen we er nog mee? Door de schooljaren heen maken de leerlingen een reis door de tijd. Dit doen ze door lessen die worden aangeboden via www.reizenindetijd.nl. Op deze website is al het materiaal te vinden dat de leerlingen nodig hebben om deze reis te maken: het is de virtuele gereedschapskist voor leerlingen en leerkrachten. Er zijn opdrachten, verhalen, achtergrondinformatie, presentaties, handleidingen en games te vinden.

Lessenseries

In elk leerjaar doen de leerlingen één of twee lessenseries die rondom een thema handelen. Een lessenserie bestaat uit drie tot vier lessen, waarvan er één voorbereidend en één verwerkend / reflecterend is. Daarnaast is er een les die bestaat uit een bezoek aan een instelling of waarin een deskundige in de klas komt. De leerlingen zien en ervaren het erfgoed zo in het echt. Deze les sluit nauw aan op het onderwerp dat in de lessenserie aan bod komt. Verder is er waar het kan een workshop over het thema van een (kunst)vakdocent aan de lessenserie gekoppeld.

Gedurende hun gehele schoolcarrière bouwen deelnemende leerlingen een portfolio op met foto’s, verslagen en links met daarin de verslaglegging van de thema’s en bijbehordende opdrachten. Hiertoe ontwikkelde ab-c media een intuïtief loginsysteem, dat zelfs door de jongste leerlingen is te gebruiken. Het systeem biedt leerkrachten uitgebreide mogelijkheden voor volgen, controleren en reflecteren.

Nieuw schooljaar

In het nieuwe schooljaar gaan de eerste scholen aan de slag met Reizen in de Tijd en wordt het uitgerold naar diverse andere gemeentes in Gelderland. www.reizenindetijd.nl is nu online en voor iedereen te bezoeken. Voor meer informatie bekijk het filmpje op de website.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Ben Bregman, projectleider vanuit Gelders Erfgoed.